Sunday, May 13, 2012

Aktiviti Dakwah Melalui Ziarah Kebajikan


menyusuri jalan ke Kg. Timbang
KOTA BELUD, 13 Mei: Dewan Muslimat PAS Kawasan Kota Belud meneruskan aktiviti dakwah melalui ziarah kebajikan masyarakat Kota Belud. Pada kali ini, DMPKKB berkunjung ke rumah penduduk Kg. Timbang yang majoritinya penduduk kadazan/dusun bukan Islam. Ini menunjukkan bahawa Islam tidak memilih kaum dan bangsa untuk berdakwah dan memberikan sumbangan.

Pada petang itu, ahli DMPKKB bergerak menuju ke rumah ketua kampung untuk bertanyakan tentang latarbelakang kampung dan mencari penduduk yang kurang berkemampuan (miskin/ ibu tunggal/ sakit dll) yang boleh diziarahi. Malangnya ketua kampung tidak ada di rumah. Walaubagaimanapun, isterinya memberikan kejasama yang baik.

Nenek Sumping terbaring sakit ditemani adiknya
Selepas itu, ahli DMPKKB terus berjalan untuk mencari lokasi yang dimakumkan. Akhirnya, ahli DMPKKB yang diketuai oleh Ketua Muslimat, Pn. Sofiah menemui rumah yang dicari. Masya' Allah...luluh hati melihat rumah nenek Sumping, 79 tahun (kurang tepat). Pada petang itu, nenek Sumping ditemani oeh adiknya Minduit, 77 tahun yang tengah membelah kayu api. Nenek Sumping yang hanya terbaring kerana sakit melayan muslimat PAS ini dengan baik dan mesra.

Cerita punya cerita, rupanya dua orang nenek yang disangka beragama 'pagan' ini asal usulnya Islam tetapi hanya mereka sendiri tidak tahu mereka Islam. Ini kerana mereka hidup dalam masyarakat bukan Islam dan tidak pernah mempelajari Islam, bahkan anak-anak mereka semua menganut agama Kristian. Semoga Allah SWT membuka pintu hati mereka untuk kembali kepada Islam dan mengamalkannya sebelum terlambat.

Dapur NenekSumping yang terletak di tangga rumah
Akhirnya, muslimat pulang dalam suasana hujan lebat dengan perasaan terharu dan berazam akan kembali untuk mengajarkan Islam agama tauhid kepada mereka. Insya' Allah...semoga Allah mempermudahkan urusan menegakkan kalimah tauhid.
rumah nenek Sumping

0 comments:

Post a Comment