Sunday, June 5, 2011

Subuh bersama YB Nizar

5 Jun; Ahad: Penduduk Kg. Sungai Tua sempat solat subuh berjemaah berimamkan YB Nizar dan mendapat santapan rohani daripada beliau.

Antara intipati utama tajuk pengisiannya ialah berkaitan aqidah yang syumul. Aqidah hendaklah 100% mempertahankan keEsaan Allah dan tidak boleh sedikit pun memperjuangkan bangsa. Hadith Rasulullah telah menerangkan, "Bukanlah tergolong dalam golongan umatku manusia yang mati dalam keadaan memperjuangkan bangsa." Ambillah iktibar dari kisah-kisah umat para nabi terdahulu seperti bangsa 'Ad, bangsa thamud dan bangsa Raja Firaun.

Bangsa 'Ad begitu hebat dengan binaan bangunan-bangunan pencakar langit yang maju. Mereka hanya memperjuangkan bangsa dan tidak mengenal Tuhan yang Maha Pencipta. Maka diutuskan Nabi Hud untuk memperbaiki pemahaman bangsa 'Ad ini tetapi mereka tidak menyahut seruan Nabi Hud. Lalu Allah memusnahkan mereka. Sehingga sekarang, tidak ada lagi keturunan bangsa 'Ad di muka bumi ini melainkan bangunan-bangunan peninggalan mereka. Jadi, wajarkah kita memperjuangkan 'bangsa'?

Begitulah akibatnya apabila aqidah kita tidak 100% syumul. Bahkan dalam Al-Qur'an telah tertulis tidak diterima kesaksian orang-orang yang tidak beriman sepenuhnya dengan Allah dan mereka adalah orang-orang fasiq.

0 comments:

Post a Comment