Saturday, September 13, 2008

MUHASABAH RAMADHAN

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah…

Alhamdulillah...segala pujian bagi Allah kerana dengan rahmat dan kasih sayangnya insan yang kerdil ini masih diberi peluang untuk menghirup udara segar dan oksigen di muka buminya ini. Apatah lagi dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Kini masuknya 13 Ramadhan 1429H. Tanpa disedari, Ramadhan kini berada dipertengahannya... Adakah Ramadhan yang telah berlalu terisi dengan ibadah yang dengan kesungguhan?
Sedihnya melihat umat ISLAM hanya membiarkan Ramadhan berlalu begitu sahaja. Yang dititik beratkan hanyalah juadah berbuka puasa, baju raya dan sambutan raya yang meriah. Sedangkan saudara Islam kita yang berada di bumi lain seperti Palestin tidak dapat mengecapi nikmat keamanan sepertimana yang kita kecapi di bumi Malaysia ini. Persoalannya...Tidak terfikirkah kita keadaan mereka? Bukankah mereka saudara kita juga? Mereka tidak mengharapkan kita turun membantu mereka kerana ianya suatu yang mustahil sedangkan penderitaan mereka pun kita tidak cuba rasai. Tetapi...apa yang mereka harapkan melainkan DOA dari saudaranya di merata bumi Allah ini.
Tidakkah kita sedar bahawa kita akan ditanya di akhirat kelak, apakah usaha kita dalam membantu mereka yang ditindas dan dizalimi ini? Pastinya mereka akan mempersoalkan... ”Dimanakah kaum muslimin semasa kami ditindas? Apakah yang mereka lakukan untuk membantu kami???” Anak-anak kecil para syahidin menjadi saksi kepada kita... sedarlah...titiplah secebis doa buat mereka dibulan yang mulia ini... Sesungguhnya doa orang yang berpuasa itu mudah dimakbulkan Allah...

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK 1429H

0 comments:

Post a Comment